dijous, 24 de juny del 2010

El Ple aprova per unanimitat abaixar les retribucions dels regidors i de l'alcalde d'un 5% a un 7%

En el Ple extraordinari que es va fer dimarts a la nit a Castelló d'Empúries es va aprovar per unanaimitat de tots els grups del consistori que l'alcalde i els regidors que tenen dedicació exclusiva a l'Ajuntament s'abaixaran el sou un 7%. A banda d'aquest 7%, també es va aprovar per consens rebaixar un 5% les aportacions econòmiques que reben els partits polítics amb representació a l'Ajuntament, i també les assistències als plens, amb el mateix percentatge.

També estava previst que s'aprovessin els nous salaris dels treballadors municipals, en compliment del Reial Decret Llei de l'Estat, però finalment es va deixar sobre la taula ja que el govern va dir que encara no s'havia informat al comitè d'empresa de la retallada salarial.
Seguir Llegint...

El govern de Castelló va tancar el 2009 amb més d'un milió d'euros de dèficit

L'actual govern de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va tancar l'any passat amb més d'un milió d'euros de dèficit. Concretament, el romanent de tresoreria s'ha situat en 1.131.000 euros negatius, una situació que els ha fet replantejar el pla de sanejament econòmic que ja tenien i que s'haurà d'intensificar. De moment, aquest any l'actual govern ha de fer retallades a totes les àrees per eixugar la meitat d'aquest deute.

El ple extraordinari que es va fer dimarts a la nit a Castelló d'Empúries va estar pràcticament del tot centrat en la situació econòmica de l'Ajuntament, ja que hi havia previstos en l'ordre del dia diversos punts que s'hi referien. L'alcalde va explicar que el tancament econòmic de l'any 2009 l'Ajuntament ha quedat amb 1.131.000 euros en negatiu, amb la qual cosa s'ha de modificar el pla de sanejament que el consistori va posar en funcionament el juny del 2008. El nou pla de sanejament planteja que el deute d'un milió d'euros s'eixugui entre els exercicis 2010 i 2011.

El portaveu de CiU i exalcalde de Castelló d'Empúries, Xavi Sanllehí, es va mostrar preocupat per la situació i va demanar al govern municipal que tots els grups s'asseguin a veure quines solucions es poden trobar per sortir d'aquesta situació econòmica. Sanllehí va dir: "les retallades són monumentals. Ho suportarà el pressupost? És cert que el cicle econòmic no és bo però el problema és que es van fer uns pronòstics excessivament optimistes en els ingressos i no s'ha fet un control de la despesa". Alhora, va dubtar que amb les mesures que es prendran s'arribi als números positius l'any que ve. "Per això –va dir– no hi podem donar suport". Sanllehí va atribuir la situació a problemes de recaptació. Tot i així el Grup Municipal de CiU es va abstenir en la votació.
Seguir Llegint...

dissabte, 12 de juny del 2010

Valoració del Ple Ordinari de 27 de maig de 2010

Seguir Llegint...

dissabte, 5 de juny del 2010

L'excavació arqueològica que el govern de Xavi Sanllehí va encarregar el 2006 dóna els seus fruits

La primera castellonina
Unes excavacions al costat de la Catedral per determinar l'existència d'un temple romànic anterior a l'actual, on es pretenia també descobrir les possibles restes medievals que haguessin perdurat al pas dels segles, encarregades pel govern de Xavi Sanllehí a l'arqueòloga Anna Maria Puig el novembre de l'any 2006 han donat els seus primers fruits.

En un primer punt d'excavació, a tocar la paret de l'actual Basílica, es van localitzar restes d'habitatges desapareguts recentment i datats del segle XIX. Unes construccions que, juntament amb l'aixecament de la capella de la Sang l'any 1724, van malmetre considerablement les restes arqueològiques com el cementiri que havia funcionat a la zona des de l'any 1635. A uns 12 metres al nord del lloc, on van localitzar-se diverses restes humanes de la baixa edat mitjana es va descobrir una altra tomba excavada a l'argila, conservada intacta i amb unes lloses de pissarra com a coberta. La troballa es va produir dins l'espai d'una rasa de comprovació i només es va excavar parcialment. De l'individu només es varen reconèixer les cames, just per sota de la pelvis; no obstant això, es va poder identificar com una noia d'entre 18 i 20 anys.

Amb les analítiques del Carboni 14 a la mà s'ha pogut determinar que les restes d'aquell esquelet pertanyen a l'època visigòtica i, per tant, són les més antigues localitzades fins avui dia al municipi de Castelló d'Empúries, fins a uns 200 anys més antigues, ja que les primeres notícies d'establiments humans a la zona eren del segle IX. Els resultats del carboni 14 han confirmat que amb un 95,4% de probabilitat, la datació s'emmarca entre el 659 i el 778. Això confirma l'existència d'un cementiri entre la segona meitat del segle VII o VIII. A més, aporta dades fefaents d'un context històric del qual fins ara no se'n tenia cap constància a Castelló, malgrat la presència de materials romans fora de context arqueològic.

Des d'aquí volem felicitar l'arqueòloga Anna Maria Puig, i a la seva col·laboradora, l’antropòloga Bibiana Agustí, per la troballa realitzada, podent considerar actualment que la noia enterrada entre l'any 659 i el 778 al subsòl de la sagrera de l'antiga església preromànica del Puig Salner és la primera castellonina documentada.
Seguir Llegint...