La Fundació Endesa ha concedit 45.000 euros per renovar l'enllumenat de la basílica de Santa Maria.
El projecte d'il·luminació consistirà en renovar l'estructura elèctrica interior i exterior i substituir els llums actuals per uns de baix consum, apostant per una il·luminació eficient. El canvi d'enllumenat s'emmarca en un conveni signat entre la Fundació Endesa i la Conferència Episcopal Espanyola l'any 2012 que té com a objectiu l'execució de projectes d'il·luminació dels edificis integrants del patrimoni històric i cultural de l'Església catòlica. L'acord preveu que Endesa assumeix la meitat del cost dels projectes. En el cas de la basílica, l'altra meitat, la posaran l'Ajuntament de Castelló, que invertirà 10.000 euros, i la Diputació de Girona, que n'hi destinarà 40.000.
Administracions públiques i el Bisbat de Girona arriben a un acord un any i mig després que un informe tècnic declarés que l'estat de l'estructura és greu.
La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries rebrà 300.000 euros per començar la restauració, després que el 2012 es detectessin problemes greus en l'estructura i es declarés urgent fer-hi una intervenció. Els promotors de la inversió són la Generalitat, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i el Bisbat de Girona, que en les pròximes setmanes firmaran un conveni per fer constar el compromís.
Les quatre administracions van iniciar converses fa un any i mig per fer front a una obra valorada aproximadament en dos milions d'euros, però que està previst fer per etapes. En el marc de les negociacions, un equip d'arquitectes va concloure en un informe que el campanar és la part més malmesa del temple i la que cal restaurar primer. Així, fa unes setmanes es va confirmar la inversió de 100.000 euros per part de la Generalitat, 100.000 de la Diputació, 50.000 de l'Ajuntament de Castelló i 50.000 del Bisbat de Girona, els quals en aquesta primera fase es destinaran a la reforma del campanar, que actualment està apuntalat.
Els problemes estructurals de l'anomenada “catedral de l'Empordà”, construïda entre els segles XIII i XIV, van ser advertits per primer cop el 2003, un any abans que la llavors església rebés el títol de basílica, un reconeixement que en aquell moment el rector Narcís Costabella esperava que facilités l'obtenció de subvencions. Un cop reconeguda com a basílica, el 2006 es va acordar la redacció d'un projecte de rehabilitació, que finalment no es va tirar endavant. Així, el conveni que les quatre entitats han de firmar de manera imminent recupera un projecte que està sobre la taula des de fa vuit anys.
Per què ara?
L'octubre del 2012 l'aparellador de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va alertar en un informe que la basílica tenia problemes estructurals greus i que hi havia “perill per a vianants i feligresos”, i va assegurar que s'hi havia d'actuar de manera “urgent”. Mossèn Ferran Jarabo, que en aquell moment feia poques setmanes que era rector de la parròquia, i Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d'Empúries, van demanar suport econòmic a diverses administracions públiques. Dos mesos després, el Bisbat de Girona va encarregar un altre informe i va comunicar que faria una inversió per consolidar l'estructura de l'edifici. Finalment, “la iniciativa va quedar estancada i es va decidir posposar-ne els preparatius”, com ha explicat mossèn Joaquim Giol, provicari del Bisbat. Des d'aleshores s'han anat fent petites reformes amb donacions de la parròquia i de l'Ajuntament a les parts més afectades, el campanar i la nau central, on els arcbotants estan reforçats amb totxanes.
Un altre dels incentius per a la reforma pot haver estat una donació anònima “important” d'un veí de Castelló d'Empúries, que ajudaria a restaurar l'edifici gòtic, com ha explicat mossèn Ferran.
Aquest dijous al migdia s'ha fet la presentació dels resultats de la liquidació del pressupost, exercici 2013 de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. Com a dada més rellevant cal destacar que s'ha complert el triple objectiu d'estabilitat pressupostària, el sostre màxim de despesa no financera i l'objectiu de deute.
Castelló d'Empúries ha aconseguit superar la greu situació financera de fa quatre anys amb un romanent negatiu de 3,5 milions i tancarà el 2013 amb un romanent positiu de 2,3 milions d'euros. Segons va informar ahir l'alcalde, Xavier Sanllehí, i la regidora d'Hisenda, Elena Iglesias, s'ha complert amb els tres tres objectius que marca la llei: estabilitat pressupostària; un sostre màxim de despesa; i amb l'endeutament per sota el 75%. Castelló l'ha situat en el 64,05%.
El romanent de tresoreria, l'endeutament i l'estalvi net milloren els resultats respecte fa quatre anys quan es van veure obligats a buscar fórmules per sanejar l'economia en números negatius. El romanent de tresoreria ja va passar entre 2010 i 2011 d'un negatiu de 3,5 milions a situar-se en positiu amb 41.982 euros, el primer objectiu que es va marcar el govern. Va pujar fins als 671.275 l'any següent i el 2013 es tanca amb els 2.304.040 també positius el 2013.
L'endeutament va arribar a la xifra del 83,75% el 2011 i s'ha rebaixat fins al 64,05% amb 14.069.064,82 euros. Pel que fa a l'estalvi net se situa en el 13,38%, molt per sobre del 2,79% que hi havia el 2011. L'estalvi net se situa en 2.824.112,92 euros, el 13,38% dels ingressos corrents. Pel que fa al límit de la despesa que marca l'Estat, a Castelló se situava en 17.153.434 euros, que correspon a 1,7%, i s'ha tancat, en canvi, per sota aquesta xifra amb 17.053.572 euros, que significa un 1,21%.
Segons l'alcalde, Xavier Sanllehí, reconduir les finances municipals des del 2010 no ha estat fàcil ja que quan va entrar al capdavant del govern la situació era desastrosa.
La liquiditat de l'Ajuntament castelloní permetrà a partir d'ara començar a fer inversions pel municipi ja que en aquests darrers anys només s'han pogut cobrir els serveis sota fortes mesures d'austeritat.
Amb la millora substancial dels números de l'Ajuntament s'albira un 2014 i un 2015 molt més actius pel que fa a inversions. L'objectiu del consistori és continuar reduint l'endeutament.
Aquest dimecres Pere Macias va triar la comarca de l'Alt Empordà per fer campanya per les europees. El representant de CiU va fer parada a Empuriabrava, concretament al túnel del vent per parlar sobre les inversions estrangeres en el cas d'assolir la independència.
A la recta final de la campanya electoral per les eleccions europees Pere Macias va triar la comarca de l'Alt Empordà per fer arribar el missatge de CiU a la ciutadania. Acompanyat per alguns membres del partit de la comarca, Macias va parlar sobre les inversions estrangeres en el cas d'una hipotètica independència de Catalunya.
Com la resta de partits, CiU té temps fins aquest divendres per fer campanya ja que dissabte toca reflexionar i diumenge anar a les urnes.
Gas Natural invertirà 1,7 MEUR en fer arribar el subministrament amb una xarxa de 9,3 quilòmetres.
La companyia energètica Gas Natural Fenosa, a través de l'empresa distribuïdora Gas Natural Distribución, invertirà 1,7 milions d'euros per fer arribar el subministrament de gas al nucli d'Empuriabrava (Castelló d'Empúries) a l'Alt Empordà. L'empresa ja ha iniciat les obres de construcció de la xarxa de 9,3 quilòmetres que permetrà que, durant el primer any, 5.900 habitatges puguin gaudir d'aquest servei. El projecte inclou la instal·lació una planta de GNL i preveu que entri en funcionament a partir del mes de setembre. Actualment la companyia distribueix gas a 360 municipis de tot Catalunya.
Segons ha informat la mateixa companyia, les obres per construir aquesta xarxa de 9,3 quilòmetres ja s'han iniciat i, en principi, esperen que ja estigui en funcionament a partir del proper mes de setembre. Durant el primer any, 5.900 habitatges podran gaudir d'aquest servei.
L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, i el delegat de Gas Natural Distribución a Girona, Joan Arimany, han presentat aquest projecte de gasificació aquest dissabte. La iniciativa inclou la instal·lació d'una planta de GNL i suposarà una inversió 1,7 milions d'euros.
Actualment, la companyia distribueix gas natural a 360 municipis de Catalunya. Durant l'any 2013, l'empresa ha invertit prop de 67 milions d'euros i ha incorporat 40.889 nous punts de subministrament en el territori català. Segons les dades facilitades per la mateixa empresa, l'índex de penetració als municipis de Catalunya -els punts de subministrament de gas sobre el total d'habitatges- és superior a la mitjana espanyola, un 54% en comparació amb 27% que hi ha a la resta de l'Estat. Això es degut a les inversions que l'empresa ha realitzat els darrers 20 anys durant els quals ha invertit 1.400 milions d'euros.
Pel que fa a les comarques gironines, aquest 2013 la companyia ha realitzat inversions per valor de 7,6 MEUR que s'han basat en la construcció de noves xarxes i a la renovació i millora de les instal·lacions existents.
La companyia elèctrica Endesa concedirà una aportació de 45.000 euros per tal de renovar l'enllumenat de la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries. L'acord representa el 50% del cost total de la intervenció i s'emmarca dins del conveni de col·laboració amb la Conferència Episcopal Espanyola de 2012.
L'objectiu del projecte és renovar l'estructura elèctrica de l'edifici substituïnt els llums per unes altres de baix consum proporcionant una il·luminació eficient i moderna tant a l'interior com a l'exterior del recinte. El temple, construït entre els segles XIII i XV, és conegut com la "Catedral de l'Empordà" per les seves dimensions i ostenta el títol de Basílica Menor.