dijous, 21 d’octubre del 2010

CiU vota en contra de les ordenances per al 2011 per què creu que s'haurien d'haver congelat

Seguir Llegint...

dimarts, 19 d’octubre del 2010

La Diputació de Girona aprova una moció en què demana al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí la paralització immediata del procediment d'atermenament de la Marina d'Empuriabrava

Ple de la Diputació de Girona
El Diputat Provincial i portaveu del Grup Municipal de CiU a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, ha informat que avui en el Ple Ordinari, celebrat a les dotze del migdia, la Diputació de Girona ha aprovat una moció, consensuada en Junta de Portaveus, en què demana al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí la paralització immediata del procediment d'atermenament de la Marina d'Empuriabrava.

Així mateix, la moció recorda al Govern de l'Estat que la Generalitat de Catalunya té competències exclusives en matèria de ports des de l'any 1980, moment en què també es va transferir la titularitat de la Marina d'Empuriabrava.

D'altra banda, també l'insta a impulsar de manera immediata la modificació de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes i la seva normativa de desenvolupament, amb l'objecte d'adequar-la a les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya en matèria de ports i de gestió del domini públic marítim-terrestre definides per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de l'any 2006.

Aquest és el contingut íntegre de la moció que ha esta aprovada per unanimitat:
"Atès que la Marina d'Empuriabrava, creada als anys 70' i legalitzada pel Consell de Ministres el juliol de 1980, va comportar l'entrada d'aigua de mar a terrenys privats i la construcció d'un conjunt d'obres necessàries per a comunicar permanentment el mar amb els terrenys interiors, per mitjà d’una xarxa de canals, amb la finalitat de permetre la navegació de les embarcacions esportives a peu de parcel·la, en el marc d’una urbanització marítim-terrestre.

Atès que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat per Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, regulava en el seu article 9.15 la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de ports, sens perjudici del que disposa el número 20 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució que reserva a l'exclusiva competència de l'Estat els ports d'interès general.

Atès que d'acord amb les disposicions constitucionals i estatutàries, mitjançant el Reial decret 876/1980, del 12 de desembre, es va procedir als traspassos de funcions i de serveis de l'Administració de l'Estat a la Generalitat en matèria de ports i es transferí la titularitat de la majoria dels ports existents en el litoral català, entre els quals la Marina d'Empuriabrava.

Atès que de llavors ençà la regulació d'aquest espai s'ha regit per la legislació portuària catalana i la seva normativa de desenvolupament, articulada a través de la Llei 5/1998, de 17 d'abril, de Ports de Catalunya, el Reglament de Ports aprovat pel Decret 258/2003, de 21 d'octubre i més concretament pel Reglament de marines interiors de Catalunya aprovat pel Decret 17/2005, de 8 de febrer.

Atès que l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de l'any 2006 a través de la Llei orgànica 6/2006 de 19 de juliol reforçà aquest marc competencial al regular en el seu article 140.1 que correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre ports que, com la Marina d'Empuriabrava, no tinguin la qualificació legal d'interès general. Aquesta competència, segons la pròpia norma, inclou no només el règim jurídic, la planificació i la gestió, sinó també la gestió del domini públic necessari per a prestar el servei, el règim econòmic dels serveis portuaris, i la delimitació de la zona de serveis dels ports i la determinació dels usos.

Atès que l'esmentat precepte 140.1 de l'Estatut, que fou impugnat pel Partit Popular al Tribunal Constitucional, ha sigut declarat constitucional per la polèmica Sentència 31/2010 sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, de 28 de juny, al entendre el tribunal que és acorde amb la Constitució.

Atès que ara fa dos anys, l'u d'agost de 2008, el Servei Provincial de Costes del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí inicià el procediment d'atermenament de la Marina d'Empuriabrava (expedient núm. 01/07/17/00303) emparant el procediment en l'article 43.6 del Reglament de la Llei de costes 22/1988 de 28 de juliol, que disposa que la realització de marines o urbanitzacions marítim-terrestres, que donin origen a la invasió del mar, no estaran afectats per la servitud de protecció però els hi serà d'aplicació en tot cas la servitud de trànsit de sis metres regulada a l'article 27 de la Llei de costes.

Atès que la normativa catalana ja regula una franja de servei nàutic, anàloga a la servitud de trànsit de la legislació de constes estatal, que comprèn els terrenys confrontants amb els canals en una franja de tres a sis metres d'amplada; però que no s'aplica en les àrees ja consolidades per l'edificació en què es respecten les situacions derivades del planejament urbanístic vigent i de les llicències atorgades pels ajuntaments abans de l'aprovació de la Llei de ports tot i que es garanteix en tot cas el compliment, de manera alternativa, de les finalitats pròpies d'aquesta zona de servei.

Atès que la imposició de servituds per part del Ministeri de Medi Ambient a la Marina d'Empuriabrava no només atempta contra títols de propietat privada inscrits degudament al Registre de la Propietat sinó que a més suposa una ingerència inacceptable en les competències portuàries de la Generalitat de Catalunya.

El Ple de la Diputació de Girona acorda:

  1. Demanar al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí la paralització immediata del procediment d'atermenament de la Marina d'Empuriabrava (expedient núm. 01/07/17/00303) al no adequar-se a la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya en matèria de ports.
  2. Recordar al Govern de l'Estat les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya en matèria de ports i la possible vulneració d’aquestes competències al tramitar el procediment d'atermenament de la Marina d'Empuriabrava de titularitat catalana des de l'any 1980.
  3. Instar al Govern de l'Estat perquè impulsi de manera immediata la modificació de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes i la seva normativa de desenvolupament, amb l'objecte d'adequar-la a les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya en matèria de ports i de gestió del domini públic marítim-terrestre definides per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de l'any 2006.
  4. Notificar l'esmentat acord a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí."
Seguir Llegint...

divendres, 15 d’octubre del 2010

Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre

Vila, Ribera i Sanllehí a Empuriabrava
El cap de llista de CiU per a les comarques gironines, Santi Vila, i la número dos de la candidatura, Elena Ribera, s'han reunit aquest matí amb representants de l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava (APE) que els han explicat els detalls de la problemàtica del procés d'atermenament del domini públic marítim - terrestre que està duent a terme l'Estat en els canals d'Empuriabrava i de Santa Margarida de Roses. La reunió s'ha celebrat a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) i també hi eren presents Xavier Sanllehí, portaveu de CiU a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries; Montse Mindán, regidora de CiU a Roses i integrant de la candidatura de CiU al Parlament, i Meritxell Garrido, que igualment forma part de la llista de la federació.

Santi Vila ha reiterat davant els representants de l'Associació les diferents iniciatives que CiU ha realitzat per aconseguir la paralització del procés d'atermenament i ha recordat que justament aquesta mateixa setmana el Grup Parlamentari Català a Madrid ha votat en contra del Projecte de Llei de Protecció del Medi Marí, debatut en Comissió, després que hagi estat rebutjada la proposta de CiU de modificació de la Llei de Costes perquè es pugui resoldre el problema de delimitació del domini públic marítimo terrestre que afecta milers de propietaris a la Marina d'Empuriabrava, als canals i urbanització de Santa Margarida de Roses i també a S'Abanell de Blanes.

El mes d'abril passat la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat una Proposició no de Llei de CiU en la qual es tornava a reclamar al Govern la paralització del procés d'atermenament del domini públic marítim - terrestre a la Marina d'Empuriabrava. Era la segona vegada que a instàncies de CiU el Congrés reclamava a l'Executiu no seguir amb aquest procediment. CiU demana a més que es tinguin en compte les especificitats de la Marina d'Empuriabrava que l'han convertit en un dels principals motors econòmics de l'Empordà.

Després de la reunió, Santi Vila i Elena Ribera han visitat la zona afectada acompanyats de representants de l'Associació.

Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre
Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre
Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre
Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre
Santi Vila i Elena Ribera es reuneixen a Empuriabrava amb afectats per l’atermenament del domini públic marítim - terrestre
Seguir Llegint...

dijous, 14 d’octubre del 2010

CiU rebutja la Llei de Protecció del Medi Marí perquè no resol el problema d'Empuriabrava

El portaveu de Medi Ambient del Grup Parlamentari Català (CiU) en el Congrés, Pere Macias
El portaveu de Medi Ambient del Grup Parlamentari Català (CiU) en el Congrés, Pere Macias, ha votat en contra del Projecte de Llei de Protecció del Medi Marí, debatut en Comissió, després de ser rebutjada la proposta de CiU de modificació de la Llei de Costes perquè es pugui resoldre el problema de la delimitació del domini públic terrestre que afecta centenars d'habitatges del litoral de Girona, més concretament a la Marina de Empuriabrava (Castelló d'Empúries), als canals i urbanització de Santa Margarida (Roses) i a la Platja de S'Abanell (Blanes).

En la seva intervenció, Macias ha recordat que aquesta és una vella reclamació de CiU i que porta “mesos intentant convèncer el ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí que cal donar una sortida legal a les afectacions de milers de propietaris de finques en aquest territori que es veuen condemnats a perdre la seva propietat”.

El parlamentari de CiU ha assenyalat que “aquest cas ha arribat fins i tot al Parlament Europeu i situa Espanya com un país amb una gran inseguretat jurídica”. “La Llei de Costes es contrària al sentit comú. El cas no és menor. Demanem una mica de coherència i ens agradaria que se solucionés; per a CiU és una prioritat resoldre aquest problema”, ha afirmat Macias.

Per aquest motiu, CiU ha volgut aprofitar el tràmit d'aquesta llei per avançar en una solució a aquesta problemàtica del litoral de Girona. No obstant, no hi ha hagut disposició del PSOE, que segueix aprovant processos de delimitació que afecten cada vegada més els ciutadans i propietaris de la Marina d'Empuriabrava, dels canals i urbanització de Santa Margarida i de la Platja de S'Abanell.

Aquí us oferim l'esmena presentada pel Grup Parlamentari Català (CiU) en el Congrés:


Seguir Llegint...

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Savi Canet, al programa Regidors d'Empordà TV

Seguir Llegint...

dissabte, 9 d’octubre del 2010

Valoració del Ple Ordinari de 30 de setembre de 2010

Seguir Llegint...