Es tracta de la tercera col·lecció d'aquest tipus més important de Catalunya.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha renovat enguany la cessió de la col·lecció de matzewoth o làpides funeràries jueves de l'època medieval que s'exposa actualment al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.
Dilluns, 24 de febrer, l'Alcalde de l'Ajuntament de Castelló d’Empúries, el Sr. Xavier Sanllehí, i el Sr. Miquel Teixidor Fa, un dels propietaris particulars cedents de les peces arqueològiques, han signat el document de renovació de la cessió temporal de les làpides jueves corresponents, de la col·lecció lapidària local del museu.
Aquesta col·lecció de matzewoth és un dels béns arqueològics més importants del patrimoni històric local, ja que també es tracta de la tercera en número de peces i en importància de Catalunya després de les col·leccions de Barcelona i Girona, i alhora és una de les col·leccions d'enterraments medievals jueus més importants de l'Estat.
L'Ajuntament destaca la bona voluntat dels col·leccionistes particulars del municipi, especialment de les famílies Teixidor, Palau i Fa, gràcies a les quals s'ha pogut reunir aquest important conjunt actualment de vuit enterraments, procedents de l'antic cementiri medieval de la comunitat jueva de Castelló d'Empúries. La més antiga data de l'any 1313 i n'hi ha dues de 1410, i totes presenten la corresponent inscripció epigràfica hebrea.
Amb la renovació de la cessió de la col·lecció de matzewoth o làpides funeràries jueves també ha arribat una altra donació que servirà per ampliar les peces del Museu de la Cúria-presó.
La legislació sobre museus vigent a Catalunya defineix les característiques estructurals, infraestructurals i de funcionament dels museus, i atribueix la consideració de col·leccions a aquells equipaments culturals que no reuneixen les condicions tècniques exigides als museus. Això vol dir que aquells equipaments aplegats sota el denominador de col·leccions no ho són en funció d'un menor interès del conjunt d'objectes que mostren sinó per les instal·lacions o l'estructura organitzativa de que disposen. Actualment des del Museu de la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries s'està redactant el projecte per aconseguir passar de la categoria de col·lecció a museu per tal de donar a conèixer i poder difondre amb total garanties el patrimoni històric del municipi.
L'acte de presentació ha tingut lloc avui a les 11 a l'auditori del Centre Cívic d'Empuriabrava juntament amb diversos representants del teixit empresarial del municipi.
Aquest divendres 21 de febrer de 2014, el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, ha visitat el nostre municipi per tal de conèixer de primera mà el nostre teixit empresarial i realitzar la presentació de les accions del mateix Patronat.
Després de la presentació de l'alcalde Xavier Sanllehí, el director del Patronat ha realitzat la presentació de les diverses accions realitzades. En el decurs de la presentació s'ha mantingut un petit debat on s'han compartit diverses inquietuds i problemàtiques relacionades amb el sector turístic i empresarial del municipi.
A continuació s'ha portat a terme una breu visita a Empuriabrava, la Basílica i l'Ecomuseu-Farinera.
La Generalitat ha aprovat el projecte que l'Ajuntament va presentar amb la sol·licitud de la concessió.
La Generalitat ha aprovat el projecte de remodelació del passeig d'Empúries que es va incloure a la sol·licitud de concessió de l'espai. El projecte canviarà la fesomia a primera línia de mar, tot i que mantindrà l'actual edifici principal que ocupava Passarel·la i una pista esportiva. Hi haurà àrees infantils, camps de petanca, un carril bici i nou mobiliari urbà.
La resta s'enderrocarà i es crearan àmplies zones de vegetació.
L'Ajuntament està a l'espera que se'ls traspassi la concessió. Una vegada la tinguin començaran l'execució dels treballs per renovar els 1.300 metres de llargada per 75 d'amplada del passeig d'Empuriabrava amb un cost de 3,2 milions d'euros.
La millora es planteja des de la bocana fins la Muga. Es va urbanitzar als anys 70, es va donar una concessió i des de llavors no s'hi han portat a terme millores.
El projecte que impulsarà l'Ajuntament actuarà sobre 100.067 metres quadrats. Segons la informació facilitada, el projecte preveu la demolició de tota la pavimentació no necessària de l'actual passeig i la retirada de l'actual minigolf. Es retiraran el mobiliari urbà, les barreres, papereres, senyals de trànsit i altres elements existents a la zona afectada per les obres. S'anivellarà el paviment que no s'enderrocarà del futur passeig.
Un edifici protegit
Es preveu mantenir al centre del passeig l'edifici principal actual que s'ha declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i un equipament esportiu. La resta del passeig serà sotmès a un canvi important. Si actualment predomina l'asfalt, ara s'hi planteja un canvi mediambiental important amb la plantació d'espècies autòctones i la replantació de les actuals, palmeres i tamarius. Les primeres hi tindran un paper predominant. Hi haurà diferents parcel·les amb vegetació.
El conjunt del projecte manté un caràcter urbà per a la façana marítima i un passeig amb serveis, alhora que preveu una naturalització d'una part.
L'activitat literària forma part del projecte cultural transfronterer TERTROB entre Castelló d'Empúries i Pennautier.
La setmana passada va tenir lloc a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries la primera trobada i reunió de treball entre els escriptors que formen part de la iniciativa cultural d'un Centre d'Escriptura Occitano-Catalana per al desenvolupament d'una creació literària conjunta, en el marc del projecte cultural transfronterer TERTROB EFA 172/11 entre els municipis de Castelló d'Empúries i Pennautier i amb el suport del Fons de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.
La trobada, que va tenir lloc el passat divendres 7 de febrer de 2014 a Castelló d'Empúries, va servir perquè els escriptors Josep Torrent Alabau, per la part catalana, i Miquel Decor i Miquèla Stenta, per la part occitana, posin en comú les bases per a la realització d'una creació literària conjunta amb el mateix denominador cultural comú, l'època medieval i la cultura dels trobadors, tot posant una èmfasi especial en les relacions històriques, culturals i polítiques entre Occitània i Catalunya.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries compta amb la participació del novel·lista Josep Torrent Alabau (Bellcaire d'Empordà, 1956), reconegut narrador especialitzat en novel·la històrica. Entre altres novel·les Josep Torrent ha publicat "El príncep de Vilamaniscle", "L'estranya desaparició de la Laura", i "Ibrahim". L'any 2011 va guanyar el 15è premi de narrativa Montserrat Roig amb "Tot aplicant la llei", i el 2012 va guanyar el Premi Ramon Muntaner de Literatura Infantil i Juvenil amb la novel·la "Abans de la batalla". El passat mes de gener de 2014 ha estat premiat amb el primer certamen del Memorial Agustí Vehí de narrativa amb la novel·la "La sang és més dolça que la mel".
L'activitat literària dels escriptors que formen part del Centre d'Escriptura Occitano-Catalana es durà a terme durant el primer semestre de 2014, i el resultat del treball literari comú serà publicat en forma de llibre per a la seva difusió, entre altres accions previstes. Aquesta activitat cultural, sense gaires precedents anteriors, té com a objectiu unir escriptors d'ambdós territoris amb llaços històrics i culturals per posar de manifest la importància i alhora la vigència que l'herència cultural dels trobadors.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries i l'AJAC (Associació de Joves Actius de Castelló d'Empúries) han signat un conveni per portar a terme el Centre obert El Centre Obert Puigmal és un equipament municipal on es realitza una tasca socioeducativa en temps lliure dirigida a nens i joves de 6 a 14 anys i les seves famílies.
Ahir va tenir lloc al Centre de Serveis d'Empuriabrava la presentació del Centre Obert Puigmal, un acte que ha comptat amb l'assistència de l'Alcalde Sr. Xavier Sanllehí, de la Sra. Anna Prior, Coordinadora territorial de Joventut a Girona, el Sr. José Luís Yécora, Vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Regidors de l'Ajuntament, responsables dels centres educatius del municipi, tècnics municipals i membres de l'AJAC.
Durant l'acte ha tingut lloc la signatura del conveni entre l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i l'AJAC (Associació de Joves Actius de Castelló d'Empúries), per portar a terme el Centre Obert. Aquest projecte, impulsat per l'Ajuntament i l'AJAC, compta amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
El servei es va posar en funcionament el passat mes d'abril, tot i que la majoria d'actuacions s'han iniciat el mes de setembre.
La intervenció, és tant socioeducativa com comunitària i s'emmarca dins dels següents àmbits:
- Educatiu: reforç escolar.
- Ciutadania i dinamització comunitària: espai jove, agents cívics, activitats amb les famílies, punt de biblioteca.
- Educació en el lleure: casal Puigmal, casal Aventura't i obertura dels patis escolars.
- Educació per a la salut: esports en xarxa, parcs urbans de salut, berenars saludables i higiene dental.
Un cop feta la presentació de les activitats que s'estan duent a terme, ha tingut lloc la signatura d'un nou conveni de col·laboració amb l'Associació de Joves Actius de Castelló (AJAC), que té per objecte el d'establir les bases de col·laboració per a la gestió de les activitats que es duen a terme de forma conjunta amb l'Ajuntament com són el reforç escolar, el casal Puigmal, el casal Aventura't i els patis oberts. A diferència del primer, en aquest segon conveni s'han ampliat les actuacions que es gestionen de forma conjunta.
El Centre Obert a més de comptar amb la col·laboració d'educadors i monitors membres de l'AJAC, també treballa conjuntament amb altres professionals que intervenen en la vida de l'infant i jove: mestres, educadors socials, monitors, etc. Per tant hi ha una coordinació també amb els centres educatius i l'equip de serveis socials.
Aquest projecte es dur a terme mitjançant un treball tranversal entre les àrees d'atenció a les famílies, ensenyament, joventut, esports i cultura de l'Ajuntament, des de la convicció que les noves condicions socials fan més necessària que mai l'articulació de polítiques adreçades a la infància, l'adolescència i la joventut que puguin donar resposta a les noves necessitats que s'estan generant.
En el primer mes de funcionament dels panells controladors de velocitat s'ha detectat l'avinguda Marinada d'Empuriabrava com el punt negre d'excés de velocitat del municipi.
Els panells controladors de velocitat que s'han instal·lat al municipi de Castelló d'Empúries ja han permès extreure les primeres dades i conclusions del seu primer mes de funcionament. El gran volum de vehicles que s'ha enregistrat en un mes de desembre a Empuriabrava ha sorprès a tothom. L'exemple més espectacular és el de l'avinguda Tramuntana d'Empuriabrava on al llarg de 19 dies del mes de desembre de l'any passat es va comptabilitzar el pas de 425.000 vehicles amb una mitjana total de 20.000 vehicles diaris al desembre.
Aquesta elevada densitat de trànsit ha permès detectar que els conductors on corren més és a l'avinguda Marinada d'Empuriabrava. De moment no es vol sancionar tot i que des de la policia local són conscients que cal fer alguna cosa per fer reduir la velocitat en aquest tipus de vies tan amples.
Pel que fa al centre històric ha sorprès l'efecte positiu que han provocat aquests panells instal·lats davant dels centres escolars.
El traspàs a titularitat municipal s'havia de fer efectiu l'1 de gener i està a l'espera que es concreti.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està a l'espera que la Generalitat doni l'ordre per al traspàs de la titularitat dels canals de la marina, que passarà a gestionar en els espais comuns. Fa només tres mesos el Govern mantenia la data del gener, però de moment no s'ha fet efectiu el traspàs.
L'alcalde, Xavier Sanllehí, va confirmar al darrer ple que tot estaria correcte i només estan pendents de rebre l'ordre. A partir d'aquell moment començaran a organitzar la forma per gestionar els quilòmetres de canals navegables que són espais comuns. S'haurà d'establir una taxa i assumir la neteja, el manteniment i la seguretat. Un dels pocs canvis que es coneix que entraran en vigor en breu és la presència de patrulles mixtes de Policia Local i Mossos d'Esquadra als canals a partir d'aquest estiu.
Però el traspàs havia de ser al gener i de moment no ha arribat l'ordre. L'anunci pel traspàs de la titularitat es va donar el març de 2013, un anunci que es considerava històric des de fa molts anys.
Castelló espera poder gestionar aquest espai. Les queixes per la manca o poc manteniment als espais comuns per part de la concessionària han estat constants. Usuaris i Ajuntament s'han queixat en més d'una ocasió que només s'inverteix en els espais d'on obtenen rendiment. I la marina requereix actualment una inversió important per resoldre les deficiències pel pas del temps. L'Ajuntament espera des de fa anys poder intervenir per millorar la situació però a la concessionària no li venç el contracte fins el 2030 i la Generalitat haurà de resoldre això.
El director general de Transports, Pere Padrosa, mantenia que hi hauria traspàs al gener a la darrera Assemblea General de la Comunitat d'Usuaris de la Marina Interior del passat novembre. En cas de no haver-se acabat els tràmits, va dir, es faria alguna mesura "transitòria". Per això, des de l'Ajuntament entenen que en breu es podria rebre la notificació que ja poden començar a gestionar aquest espai navegable.
La videovigilància, que serà d'una tecnologia molt avançada, ja té tots els permisos d'Interior; i la vila comtal serà pionera.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries instal·larà properament càmeres de videovigilància a diversos punts estratègics del municipi. Així ho va anunciar l'alcalde, Xavier Sanllehí, durant el ple celebrat dijous. El projecte -que preveu posar càmeres, per exemple, a tots els accessos de la vila i de la marina- ja està redactat i té totes les autoritzacions necessàries. Per a poder-lo tirar endavant només li falta el plec de condicions tècniques i el pressupost.
Segons va explicar Sanllehí, les càmeres tindran una tecnologia força avançada i permetran veure, per exemple, qui entra i surt del municipi en cas que es cometi algun delicte, o controlar si pel poble hi circulen cotxes robats, entre altres. “Serà molt important pel control, però també per l'efecte dissuasiu”, assegura l'alcalde. Tot i que encara no hi hagi dates fixes establertes per a la instal·lació de les càmeres, Sanllehí assegura que el seu municipi serà pioner en aquest sentit, com també va ser pioner a l'hora de proposar aquest sistema de seguretat. I és que al 2008 l'Ajuntament i la Federació d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) ja van demanar permís per instal·lar càmeres a la zona d'oci nocturn dels Arcs, però al 2009 la Comissió de Seguiment de Videovigilància de Catalunya els va denegar l'autorització perquè va considerar que es vulneraria el dret a la privacitat de les persones.
Junta Local de Seguretat
L'assumpte de les càmeres va ser un dels que es va tractar a la Junta Local de Seguretat celebrada dimecres. Ajuntament i cossos de seguretat van fer un balanç positiu del 2013, ja que, segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Puerto, “la delinqüència ha baixat un 20%”. Tot i el ressò mediàtic d'alguns casos, les dades indiquen que les infraccions penals han disminuït un 2,5%, el nombre de detencions s'ha incrementat un 6,1% i el percentatge de resolució de casos ha pujat un 4,35%.
L'Ajuntament confia en tenir la concessió per aquest estiu.
Els edificis del passeig d'Empuriabrava, que segons la Llei de Costes s'haurien d'enderrocar, ja són bé cultural d'interès local. El ple de dijous va aprovar el nou catàleg de béns, després de desestimar l'única al·legació que s'hi havia presentat, procedent del Ministeri de Medi Ambient. El Departament de Costes considera que les construccions s'han de demolir, mentre que el Consistori argumenta que la potestat és municipal. L'alcalde, Xavier Sanllehí, admet que ara Costes pot recórrer als jutjats i que, si guanyen, l'Ajuntament s'haurà de fer càrrec de l'enderroc. Però durant el ple va dir que “nosaltres, si cal, anirem al Suprem”; i no es va mostrar preocupat perquè el procés es pot allargar anys.
Des de l'oposició, el regidor del PP, Julià Genovès, es va mostrar preocupat perquè creu que “com que hi haurà aquest entrebanc, no hi haurà ningú que s'atreveixi a fer una inversió en aquests locals”.
Llums al terra
La declaració de les construccions com a bé cultural d'interès local és un dels passos que ha fet l'Ajuntament mentre espera que la Generalitat li cedeixi la concessió del passeig; un tràmit que Sanllehí es mostra convençut que es resoldrà abans de l'estiu. Mentrestant, l'Ajuntament ja ha inclòs una partida de 3,2 milions d'euros per arranjar l'espai en el pressupost d'aquest 2014, i el primer que hi ha previst fer és renovar tot l'enllumenat.
Segons ha explicat Sanllehí a HORA NOVA, la primera fase de l'adequació del passeig permetrà substituir les bombetes actuals per leds i afegir punts de llum nous. En aquest sentit, el màxim responsable municipal avança que la idea és posar llums al terra per a resoldre la manca d'il·luminació, que afecta sobretot la part més propera a la platja.
A més, el projecte del passeig també preveu arranjar tot el paviment.
El projecte d'escriptura Tertrob és una iniciativa de Castelló d'Empúries i el municipi occità de Puègnautièr i té una subvenció del Feder de la Unió Europea.
Dos escriptors occitans i un de català treballaran en una publicació conjunta dedicada a l'època medieval i a la cultura comuna dels trobadors. La iniciativa s'emmarca en el projecte d'escriptura Tertrob, que impulsen els municipis de Castelló d'Empúries i l'occità de Puègnautièr amb la finalitat de dur a terme una activitat d'escriptura creativa literària conjunta i inèdita.
Antònia Carbonell, regidora de Patrimoni de Castelló d'Empúries, avança que el treball dels escriptors occitans constarà d'una obra de teatre; la part catalana serà una narració en prosa, un relat curt de tall històric, que tractarà de dames i dones trobairitz, i referents al bestiari popular de l'època. L'elecció dels escriptors (que ha encara no s'ha fet pública), ha estat el resultat del treball comú dels dos ajuntaments i de les reunions del comitè de direcció del projecte Tertrob. El desenvolupament d'aquesta acció cultural transfronterera conjunta està programat per aquesta primavera i el temps per a la realització del treball literari dels escriptors serà entre els mesos de febrer i juny.
Amb Terra de Trobadors
La previsió és que la presentació pública d'aquest treball occitanocatalà es pugui fer en el marc del XXIV Festival Terra de Trobadors 2014 i es completi amb xerrades als instituts del municipi. També es farà una presentació pública a la Mediateca de Carcassona.
Els intercanvis entre Castelló d'Empúries i Puègnautièr van començar a partir del festival anual Terra de Trobadors, organitzat al municipi empordanès.
En el marc d'aquestes col·laboracions, el consistori castelloní també va començar a treballar uns anys enrere sobre una ruta internacional dels trobadors, encapçalada per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries; aquest ambiciós projecte, que va quedar apartat i que, segons assegura Antònia Carbonell, hi ha la intenció de reprendre, inclouria diferents municipis que estiguin a banda i banda de la frontera.
Un projecte finançat en part per Europa
El pressupost de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries per al centre virtual d'escriptura literària transfronterera és d'uns 6.000 euros. Una subvenció del Feder de la Unió Europea cobrirà el 65 per cent de la despesa real. Al juny del 2013 es va organitzar Ia Festa Medieval de Puègnautièr, també emmarcada en el projecte Tertrob i amb el suport de la Unió Europea.
El temps d'espera entre cada rotació quedarà reduït fins a mitja hora.
La companyia de transports que obtingui el servei de bus urbà al municipi de Castelló d'Empúries hi haurà d'aportar un nou vehicle i haurà de garantir que el temps d'espera entre dues rotacions (des d'Empuriabrava fins al nucli històric) es redueixi a mitja hora (actualment és d'una hora). Aquestes són les principals condicions, entre altres millores, que l'Ajuntament ha introduït en la licitació de la concessió de transport urbà, aprovada en l'últim ple.
El preu de sortida de la concessió és de 145.000 euros i la concessió serà atribuïda per un termini de 8 anys. L'actual concessió l'assumeix la companyia de transports Viñolas i s'ha acabat.
L'alcalde, Xavi Sanllehí, confia que el preu de sortida proposat s'abaratirà amb les ofertes de les companyies que concursin per obtenir la concessió.
El PP, en contra
La licitació es va aprovar en l'últim ple amb el suport de gairebé tot el consistori, incloent-hi ERC i Entesa, a l'oposició, que van defensar la necessitat de disposar d'un bon servei de transport públic. Només el regidor del PP, Julià Genovés, s'hi va expressar en contra. Genovés va criticar el cost de la concessió pel municipi en relació amb una afluència que preveu “mínima”.
Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d'Empúries: ”Aquest any 2014 es presenta bé”.
Quines són les principals novetats de la festa d'hivern de Castelló?
”Doncs que hem rebut la col·laboració de moltes entitats i que en aquests moments difícils tots treballem alhora per tirar la Festa Major endavant”.
Com convenceria a la gent perquè vingués a la festa?
”Explicant que hi ha activitats per a tots els públics, des de la mainada, fins als adolescents, passant pels interessats en l'art amb les exposicions i les jornades de portes obertes als Museus del poble, pels amants de l'esport amb dos tornejos de futbol sala amb la peculiaritat que un és nocturn... També hi haurà un ball de gala on escollirem la pubilla i l'hereu i els fusellers ens despertaran el diumenge al matí i llavors hi ha programat, com no podria ser d'altra manera, l'Ofici Solemne de Festa Major, una exhibició dels Castellers Vailets de l'Empordà, una ballada de sardanes i una trobada de Corals al convent de Santa Clara per la tarda del diumenge. A més podrem veure o tornar a veure fer l'obra “Políticament incorrecte” representada amb gran èxit pel Grup de Teatre Esplais”.
És una festa encaminada principalment a la gent del poble?
”Podríem dir que és una festa equilibrada: hi ha activitats per a la gent del poble que és el principal protagonista de la Festa, però la gent de fora i els visitants també poden aprofitar l'ocasió per conèixer el patrimoni de la nostra Vila, tant pel que fa a edificis com a obres contemporànies d'una artista local com és la Pilar Farrés. Tothom pot trobar-hi el seu espai”.
Canviant de tema i centrant-nos en l'ajuntament. Com es presenta aquest 2014? Quins són els projectes més importants que s'han de tirar endavant?
”Aquest any es presenta bé, amb la situació econòmica controlada malgrat el desgavell que ens vam trobar en iniciar la legislatura i la majoria dels temes essencials ben encarrilats, com per exemple la gestió dels canals, la inclusió de la Vila en la Red de Juderías, la gestió de la platja i els seus edificis... Són reptes que se'ns van presentant i anem solucionant o encarrilant. A més hem preparat uns canvis a la zona blava que ajudaran a regular millor l'aparcament al centre i que hem cregut beneficiosos pels comerciants i els professionals i restauradors interessats i també ens ajudarà a ordenar la zona comercial d'Empuriabrava i els seus entorns. Finalment i després de quinze anys d'esforços hem finalitzat l'obra del clavegueram connectant 11.000 habitatges a la xarxa, hem asfaltat més de 164.000 m2 de carrers i hem renovat més de 2.800 punts d'enllumenat públic”.
A nivell personal, ja té decidit si es tornarà a presentar a les eleccions del 2015?
”Encara no està decidit sinó que depèn principalment de la família, dels militants i dels òrgans del partit, però tenint la meva situació laboral resolta no em falten ganes ni energia per poder seguir treballant en la gestió de l'àmbit municipal”.
I a nivell de país, hi haurà consulta aquest any?
”N'estic totalment convençut. D'una manera o altra crec que el nostre President ens convocarà a votar pel futur de Catalunya el dia 9 de novembre d'aquest any”.
S'ha fet un cens al municipi i es calcula que hi 94 habitatges en propietat de les entitats bancàries.
El municipi de Castelló d'Empúries s'ha afegit a la llista dels consistoris gironins que han adoptat una moció que permetrà sancionar les entitats bancàries que no posin els seus habitatges buits al mercat de lloguer amb finalitats socials. El text adoptat en el ple de dijous passat planteja d'imposar fins a tres multes coercitives que poden arribar fins als 100.000 euros, si transcorregut el termini fixat no s'ha produït l'ocupació de l'immoble. També s'inclou la possibilitat d'iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu en cas que es mantingui la desocupació de l'habitatge, un cop esgotat el termini atorgat per corregir la situació.
Segons va informar l'alcalde, Xavier Sanllehí, a Castelló d'Empúries hi ha avui en dia 94 habitatges en propietat dels bancs, 52 dels quals pertanyen a Bankia. L'Ajuntament haurà de comprovar ara (basant-se en els consums d'aigua) quina proporció d'aquests habitatges són permanentment buits. Sanllehí també va indicar que abans de sancionar es negociarà amb els bancs per incrementar la borsa d'habitatge social. La moció, la va presentar la regidora d'Entesa, Montse Escutia (a l'oposició), i va rebre el suport del govern municipal i d'ERC –també a l'oposició–, mentre que el regidor del PP es va abstenir.
El ple de Castelló de dijous passat també va aprovar més mocions: sobre el fons de cooperació local, contra la modificació de la llei sobre la interrupció voluntària de l'embaràs i dues més de caràcter sobiranista, per donar suport a la consulta del novembre aprovada pel Parlament de Catalunya.
L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està disposat a arribar als tribunals per evitar que vagin a terra.
L'Estat considera que els edificis del passeig d'Empuriabrava, a Castelló d'Empúries, no tenen cap valor i han d'anar a terra. Així han respost a les al.legacions presentades dins el procés de l'Ajuntament per declarar-los Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) com a emblemàtics. L'alcalde, Xavier Sanllehí, considera que l'Estat mai ha tingut cap interès en resoldre aquest tema i estan disposats a arribar als tribunals per evitar l'enderroc.
Dins el conjunt d'Empuriabrava s'argumenta que hi ha una sèrie d'edificis que s'han acabat convertint en emblemàtics com la torre del club nàutic o l'edifici ocupat durant anys per la discoteca passarel·la al passeig. Se'ls inclou al catàleg d'espais protegits , els de la platja com a conjunt d'edificis d'estil mediterrani. L'Estat no ho veu així i no en té prou que es declarin BCIL per decidir que no cal el seu enderroc. Sant Feliu va fer una operació similar amb un edifici dissenyat per l'arquitecte Rafael Masó. Pel regidor del PP, Julià Genovés, no és comparable, però per Sanllehí sí, i està disposat a batallar "si fan un tracte diferent".
De fet, segons l'alcalde, l'Estat no està gaire interessat en resoldre aquest tema. Al darrer ple celebrat dijous on s'aprovava la protecció de diversos edificis va manifestar que "nosaltres fem passos contra una administració que no ha fet gaire per resoldre el tema". Va aclarir que hi ha diferències entre l'actitut dels responsables a la delegació de Girona i la de Madrid on sí havien mostrat disposició a solucionar-ho. Per intentar que sigui així s'espera tenir reunions amb les dues parts. Si finalment volen l'enderroc, l'Ajuntament anirà als tribunals.
El passeig d'Empuriabrava es va donar en concessió als anys 80 i va véncer el febrer de 2011. Va haver-hi una pròrroga de dos estius i a inicis del 2013 es va entrar el projecte d'enderroc. La Generalitat donarà la concessió dels edificis a l'Ajuntament que vol explotar el passeig. Considera que mantenir els edificis amb una renovació pot suposar un estalvi. Des de dijous estan protegits com a Bé Cultural d'Interès Local. El ple ho va aprovar definitivament juntament amb el Rentador públic, el Pont Vell, l'Asil Toribi Duran Garrigolas, la Capella de Sant Antoni, el Club Nàutic d'Empuriabrava i el conjunt escultòric Tapiola.
Ripoll va participar des de molt jove en el moviment cívic, social i polític. Va ser regidor del PSC en diferents etapes i alcalde des del 1983 fins al 1987.
L'exalcalde de Castelló d'Empúries Esteve Ripoll va rebre ahir el premi Espiga i Timó d'Or de Castelló d'Empúries. Aquest guardó s'entrega cada any per les Festes de la Candelera a totes aquelles persones o entitats i associacions que contribueixin en temes relacionats amb els valors socials, culturals, científics, religiosos, polítics, artístics, esportius, mediambientals, econòmics, morals o materials del municipi. Aquest any, però, al municipi han decidit entregar només l'Espiga i Timó d'Or.
L'acte va tenir lloc a la sala Gòtica de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i es va fer en el decurs d'una sessió extraordinària del plenari municipal. “La proposta d'entregar el guardó a Esteve Ripoll va ser aprovada per unanimitat”, va assegurar ahir l'alcalde, Xavier Sanllehí. Ripoll va anar a recollir el guardó acompanyat del seu nét i va ser el nét qui va agrair públicament el reconeixement “perquè l'avi ara no ho pot fer” per motius de salut. “I tot i que estic convençut que ell ho recorda prou, a mi m'agradaria conèixer totes les històries. I espero que a més de la meva família, també vosaltres m'expliqueu quins records en teniu, de l'avi, i quina empremta ha deixat perquè avui hàgiu decidit fer-li aquest homenatge.”
Flequer i pastisser
Esteve Ripoll és pastisser i flequer, professió que ha desenvolupat durant tota la seva vida laboral. “Home de grans inquietuds, des de molt jove va participar en moviments cívics, socials i polítics, àmbits en què ha destacat notòriament”, va dir Sanllehí.
En el vessant polític, va ser regidor de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries des del 1967 fins al 1973, “etapa de què se sent orgullós atès que va ser un dels primers ajuntaments que va catalanitzar el nom del nostre municipi”. “Segons ell mateix ha manifestat en nombroses ocasions, el seu compromís polític està lligat a la seva amistat amb Joan Alsina.” La mort d'aquest el va motivar a entrar en la política activa, primer en alguns moviments encara clandestins com Convergència Socialista, i més tard, amb el Partit dels Socialistes de Catalunya. El 1979, amb les primeres eleccions democràtiques, va entrar a l'Ajuntament amb Francesc Brossa com a cap de llista i alcalde. Va ser regidor fins al 1984, quan va ser alcalde. Després, del 1987 al 1991, també va ser regidor. Va ser diputat provincial a la Diputació de Girona i el 1977 va anar a la llista del PSC pel Congrés dels Diputats.
En el vessant cultural destaca en l'activisme, la tasca de recerca, recuperació i preservació de la història i la memòria local i comarcal, va ser actor i director de teatre amateur i col·laborador habitual en els mitjans de comunicació. El 1992 va quedar finalista del premi Just Casero.